JAK FOTOGRAFOVAT ARCHITEKTURU

Co je třeba vědět o focení architektury

Fotografování architektury představuje jednu ze základních disciplín, které nám svět fotografie nabízí. Setkává se s ní téměř každý. Na cestách za poznáním navštěvujeme krásná cizí místa a domů si chceme přivézt trvalou vzpomínku prostřednictvím našich snímků. I tato disciplína má své zákonitosti a my si je pokusíme v tomto příspěvku přiblížit.

Základem u focení architektury je světlo

Základní předpokladem pro vznik působivé fotografie architektury je samozřejmě to nejdůležitější, co fotograf potřebuje. Krásné měkké světlo. To světlo, které je k dispozici po určitou dobu ráno před východem slunce, až po okamžik, kdy sluneční paprsky naberou na síle. Stejně tak, je to se světlem podvečerním, kdy se slunce blíží k horizontu a vše zaplavují podvečerní odstíny oranžové. Ale ani po západu to nekončí. Přerod dne v noc přináší krásné odstíny modré, až postupně vše přejde do temné noci. Světlo představuje vyjadřovací prostředek, který dokáže navodit tu správnou atmosféru při focení archtektury. Proto je třeba pro pěknou fotografii architektury přijít o své pohodlí a vyrazit za úlovky časně ráno, anebo si den naopak prodloužit.

Správný úhel pohledu

Ve většině disciplín, které nám fotografie nabízí je důležitá komunikace fotografa s objektem, co fotí. U fotografie architektury je tomu jinak. Zde komunikace není třeba, a proto by se mohla považovat tato disciplína za jednodušší. O to více se při ní člověk nachodí. Ke slovu přichází naše nohy, které musí zvládnou to nejdůležitější. Přenést nás na to místo, kde najdeme ten správný úhel na fotografovanou scénu.

Bez širočiny to nejde

Fotografie architektury nám nabízí několik možností jak fotografovanou scénu zachytit. Ať už se jedná o fotografii architektonického celku zasazeného do krajiny, architektury objektu, až po architektonický detail. Jak sami vidíte, uplatnění zde najde široké sklo 10-24 mm vhodné na vysoké objekty, ale i interiéry objektů, oproti tomu 24-70 mm jako ohnisko, které si žádá více prostoru. Samozřejmě objektivy s ohnisky 70-200 mm nám dokáží fotografovanou scénu pěkně přitáhnout a poskytnout úplně jiný vhled do fotografované scény. Podle toho, jaké ohnisko objektivu zvolíme, bude vypadat i náš výsledek. Každé z ohnisek umožňuje úplně jiný pohled na fotografovanou scénu. Sami posuďte, jak bude vypadat Váš výsledek, když projdete tou samou lokalitou pokaždé s jiným sklem. Uvidíte, že tvorba kompozice i práce s hloubkou ostrosti bude vždy jiná.

Když kompozice láká vstoupit do scény

Aby vznikla fotografie architektury, která osloví, je třeba objevit kouzlo detailu. Dát si pozor na linie, pravidlo zlatého řezu, umístění hlavních a vedlejších objektů do scény. Komponovat fotografii tak, aby vznikl čistý snímek již v okamžiku pořízení, bez potřeby dodatečných úprav v počítači. Nebojte, určitě si i této disciplíny užijete, ale je škoda pokazit pěknou fotku tím, že jste něco při její kompozici opomněli.

Přeji Vám příjemnou zábavu i nadšení z objevování a třeba zase někdy na viděnou zde u dalších článků anebo na fotoworkshopech.

1 komentář u „JAK FOTOGRAFOVAT ARCHITEKTURU

  1. Pingback: FOCENÍ INTERIÉRŮ - JAK NA TO - VASFOTOGRAF.COM

Napsat komentář